Menü Bezárás

Legyél te is mérnök – mert sokrétű a munka

A mérnöki munkák rendkívül sokszínűek. Aki tanulni szeretne, az előtt minden lehetőség adott: azok pedig, akik szeretnének jó fizetésért dolgozni, nem lehet igazán akadály. Egy mérnöki diploma megszerzése azonban nem könnyű: ezért is kifejezetten fontos, hogy mindig, minden esetben gondoljuk át, hogy pontosan mit szeretnénk tanulni és milyen felsőoktatási intézményben.

Milyen népszerű mérnöki szakok vannak?

Sokféle népszerű mérnöki szak és felsőoktatási intézmény van. Ilyen például a BME, a SZIE, SZTE és Óbudai Egyetem. A szakok is sokrétűek: van mérnökinformatikus, gépészmérnök, mechatronikai mérnök, élelmiszer mérnök.

Ezek közül talán az élelmiszer mérnök a legkevésbé keresett.

Melyik munkával mit lehet csinálni?

Gépészmérnökként leginkább gépekkel tudunk foglalkozni – ezeket javítani, szervizelni, és tervezni. Mechatronikai mérnökként kicsit szélesebb a paletta, ugyanis van lehetőség arra, hogy ezeket a gépeket programozzuk és melyebben tanulmányozzuk elektronikai szemmel. Egy villamosmérnök ráadásul szinte kizárólag ezzel foglalkozik.

Mennyi kezdő fizetésre számíthatunk?

Ma egy mérnököt már nagyon jól megfizetnek. Minden mérnök legalább nettó 400.000 Ft-os fizetést kap: de az alkupozíción leginkább a szakmai tapasztalatok dobhatnak. Az is számít, hogy ki mennyire fiatal, lendületes, és hogy melyik felsőoktatási intézményben végzett, habár ez utóbbi talán picit kevesebbet nyom a latban.

Melyik munka igazán izgalmas?

A CNC szakma. Manapság a gyártástechnológiának van igazán nagy hagyománya. Az, hogy hogyan kell robotokat, gépet gyártani, nagyban meghatározza, hogy pontosan milyen jellegű munkák vannak a piaci kínálaton. A CNC gépek javítása ráadásul kifejezetten érdekes munka.