Menü Bezárás

Milyen operációs rendszerek léteznek, és pontosan mit érdemes ezekről tudni?

Operációs rendszer

A számítógépünkön, tabletünkön, telefonunkon bizony operációs rendszerek futnak. Ezek olyan programok, melyek egy egységes platformot teremtenek a használatra.

A legtöbb laikus szinte semmit nem tud ezekről a fogalmakról: nem tudja, hogy mi az az operációs rendszer, de azzal sincs feltétlenül tisztában, hogy mit jelent az, hogy Linux vagy Unix. Cikkünk egy rövid bemutató formájában szeretne kitérni arra, hogy mik is azok az operációs rendszerek.

Mi az operációs rendszer fogalma?

Az operációs rendszer nem más, mint olyan programok gyűjteménye, kollekciója, melyek elősegítik a hardver működésének egyszerű, könnyű, biztonságos használatát.

Tabletek, okostelefonok, számítógépek egyaránt rendelkeznek operációs rendszerekkel.

Melyek a legismertebb OP rendszerek?

Többféle ismert opciós rendszer létezik, vannak köztük régimódiak, melyeket már nemigen használnak sehol: és vannak köztük olyanok is, amelyek rendkívüli, töretlen népszerűségnek örvendenek immár évek óta.

Mobilok esetén az Android és az IOS a nagyon ismertek, az előbbi számít piacvezetőnek. A programozóknak külön feladatot, fejtörést jelent, hogy olyan programokat írjanak, melyek minkét platformon egyformán jól használhatóak.

Asztali PC és laptop esetén a Linux (Ubuntu, kisebb része Debian), valamint a Windows 10 a legismertebb operációs rendszerek. Ki melyiket használja? Az informatikusok jobban preferálják a Linux alapú rendszereket, míg az átlag felhasználó inkább a Windows mellett teszi le a voksát. Ennek oka egyes egyedül az ergonómiában keresendő.

Mennyibe kerül ezek telepítése, telepíttetése?

Ezen rendszerek telepítése, telepíttetése változó árakon történik. Erre általában profi rendszergazda céget kell felkérni abban az esetben, ha nincs informatikus a csapatban, vagy a gépre nem telepítették fel a rendszereket alapból.

Ajánló: https://hasznaltlaptop.eu/hasznalt-laptop-es-hasznalt-szamitogep-blog/az-operacios-rendszer-fogalma-es-annak-tipusai-245

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.