Menü Bezárás

Mi a rendszergazda szerepe, és miért van kiemelt fontossága az IT világában?

Rendszergazda szerepe

Ha informatikus, akkor programozó – mondanák sokan. Való igaz, hogy a rendszergazda, rendszerüzemeltető kevésbé ismert szakterület a köztudatban: ez azonban nem jelenti azt, hogy az ő munkájuk feltétlenül egyszerű, vagy alábecsülendő lenne.

Bejegyzésünkben a rendszergazda szerepét szeretnénk egy picit bemutatni, körbejárni. Mik a feladatai, mivel foglalkozik ő tulajdonképpen?

Milyen végzettség kell ehhez a munkához?

Jogilag nem kötelező diplomás embernek lenni, vagy tanfolyamot elvégezni. Különböző diplomákkal is lehet rendszergazdaként dolgozni, ha valakinek valahonnan megvan a megfelelő szakértelme, szaktudása ehhez a munkához.

Kifejezetten rendszerüzemeltetőnek OKJ jellegű képzéseken lehet tanulni, nem pedig az egyetemen, de ott is vannak ilyen jellegű tantárgyak.

Mi a rendszergazda szerepe?

A rendszergazda feladata, hogy az informatikai rendszert – beleértve a hardveres és szoftveres részeket – karban tartsa. Szükséges a megfelelő rendszerismeret és annak a felmérése, hogy az architektúrának mekkora teherbírást kell kiszolgálnia. Hányan szeretnének egyszerre leveleket küldeni a szerveren? Szükséges lenne-e például nagyobb mennyiségű videós tartalom lejátszása egyszerre? Ezek mind-mind fontos tényezők és szempontok.

Miért kell kiemelkedően jó szociális érzék a munkához?

Az emberek, akikkel szót kell értenünk, többnyire nem informatikusok, ezért fontos, hogy egyszerűen, érthetően, köznyelven képesek legyünk megfogalmazni az igényeinket, és elmagyarázni, hogy az adott megoldás miért nem működik, vagy hogy a rendszer miért állt le.

Miért fontos a megfelelő pénzügyi szemlélet?

Azért, mert rendkívül sok beruházási munkát kell végig vinnünk. Például, szoftverek és hardverek beszerzése, amihez természetesen a menedzsmenttel való egyeztetés is szükséges.

Ajánló: a Hunet.hu az egyik legjobb rendszergazda Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.