Menü Bezárás

A bűvész világ rejtelmei

Betyáros bűvész

A bűvészet az egyik legnehezebb, legkreatívabb szakma. Nagyon sok tanulást, odafigyelést igényel: kis gyakorlással azonban akár azt is elérhetjük, hogy az emberek egy-egy mutatványunk megtekintésekor azt mondják magukban, hogy ez bizony számítógépes trükk volt, a felvétel megtekintése után.

Hogyan épülnek fel a bűvészmutatványok?

Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. Mindig máshol van a kutya elásva, általában valamilyen figyelemelterelés, rendkívüli kézügyesség és gyors mozdulatok, esetleg speciális mutatványeszközök állnak a háttérben.

A jó bűvész mindig becsületesen játszik, némelyik mutatvány annyira profi, hogy még szakértőként is nehéz megítélni, hogy hogyan csinálták.

Mi teszi különlegessé a betyárbűvészetet?

A betyáros bűvészstílus a magyar előadók egyik jellemzője, de még azok között is viszonylag ritka. Hiszen, gondoljunk csak bele: a hagyományos bűvésztrükkök tárházát kell összekötni egy teljesen új perspektívával. Ez pedig sokszor nem könnyű feladat.

Hol lehet kitanulni a mesterséget?

A mesterséget úgy lehet kitanulni, hogy az ember időt fektet abba, hogy bűvészműsorokat és könyveket olvasson. Ott mutatják meg ezeket az elképesztő fogásokat és trükköket, melyeket sok nemzedéken keresztül fedeztek fel és dolgoztak ki a szakemberek.

Érdemes lehet akár szakmai estekre is elmenni, ahol megmutatják, hogy pontosan hogyan kell a legjobb trükköket előadni.

Milyen bűvésztrükkök vannak?

Többféle trükk is van. Ilyen például a kártyatrükk, amikor egy kártya eltűnik a kezünkben, vagy amikor azt átváltoztatjuk egy másik lapra. De pénzérmékkel is szemfényvesztő dolgokat lehet művelni: nincs annál jobb érzés, mint amikor valaki ötforintosból kétszázast csinál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.